Nifty Gateway: afnemende vraag op primaire en secundaire markten

Marktkijkers hebben de laatste weken een ontmoedigende trend opgemerkt op Nifty Gateway: een afnemende vraag op primaire en secundaire markten. Uit verschillende statistieken blijkt dat verzamelaars veel minder geld uitgeven aan nieuwe NFT’s. De teleurstellende verkoop van Duke Dumont op Nifty Gateway in 2021 bleek het kunstwerk dat de zeepbel van Nifty Gateway uit elkaar deed spatten. Meer weten over de situatie? Hier lees je alles over Nifty Gateway en hoe de toekomst van dit platform er mogelijk uit gaat zien.

Dit moet je weten over Nifty Gateway

Nifty Gateway is een NFT marktplatform, opgericht door broers Duncan en Griffin Cock Foster. Het platform werkt samen met artiesten en merken om digitale kunstcollecties te creëren in beperkte oplage: zo wordt een uniek kunstwerk gecreëerd dat gewild is onder NFT-verzamelaars. Nifty Gateway is grotendeels verantwoordelijk voor het selecteren van de NFT’s die worden uitgegeven op het platform: artiesten moeten eerst een aanvraag- en interviewproces ondergaan. De kunstcollecties blijven volgens Nifty Gateway op deze manier van de beste kwaliteit.

2021 en de Duke Dumont lancering

In 2021 werd de debuutcollectie van artiest Duke Dumont op Nifty Gateway gelanceerd. Er gebeurde iets vreemds: slechts een persoon kocht een open-editie stuk. Het stuk, Morganite, was een samenwerking met LOREM. Het is niet duidelijk waarom er maar één editie werd verkocht: mogelijk ondervonden kopers technische problemen bij het afrekenen, een veelvoorkomend probleem op Nifty Gateway. Een andere mogelijkheid is dat er geen vraag was naar deze NFT. Dumont was namelijk niet de enige artiest bij wie de lancering maar met matige enthousiasme werd ontvangen. Ook de artiest Malavida bracht een stuk uit dat maar weinig kopers kende.

Primaire en secundaire markt

De situatie: een afnemende vraag op primaire markten. De vertraging op Nifty Gateway kan meerdere oorzaken hebben. NIfty Gateway zou zich volgens velen teveel hebben gericht op kwantiteit boven kwaliteit: de markt wordt overspoeld met artiesten van grote namen die dure stukken verkopen. NFT’s blijven een nichemarkt en er zijn een beperkt aantal verzamelaars met veel geld. Marktverzadiging is dan ook een reële bedreiging.

 

Ook op secundaire markten neemt de vraag af. Veel stukken worden verkocht onder de oorspronkelijke prijs en dit is een slecht teken. Als betaalbare stukken hun waarde niet kunnen behouden, dan heeft dit grote invloed op de rest van de markt. Mede-oprichte Duncan Cock Foster heeft via Twitter aangegeven dat Nifty Gateway zeker enige verantwoordelijkheid draagt voor de huidige situatie.