British Museum breidt NFT-aanbod uit

Het British Museum lanceerde in 2021 op succesvolle wijze de eerste NFT’s en dit smaakt naar meer. Het museum wil een vervolgcollectie opzetten: vanaf 8 februari is de samenwerking met LaCollection van start gegaan. Twintig werken van de Engelse kunstenaar JMW Turner gaan als NFT worden aangeboden. Naast het British Museum hebben ook musea als de Uffizi Gallery en het Hermitage Museum plannen om NFT kunstwerken te gaan toevoegen aan de collectie.

British Museum en NFT’s: een succesverhaal

The museum has previously collaborated with LaCollection, auctioning 200 works by the Japanese artist Katsushika Hokusai. He is best known for his masterpiece ‘The Great Wave of Kanagawa’. It turned out to be a successful launch for the British Museum: an important reason to explore the possibilities with NFTs even further. The museum’s first acquaintance with NFTs proved fruitful. It is the ideal way for museums to reach people from all over the world.

The British Museum’s new NFT collection consists of 20 works by James Mallord William Turner. Among other things, the artwork ‘Shipwreck’ is offered in the new collection. The collection consists of different versions of the 20 works: they range from two editions in the Ultra Rare category to open editions (up to 99 editions). With the Ultra Rare offer, the museum keeps an edition for itself. Collectors who have already purchased a Hokusai NFT will be the first to have the opportunity to purchase an NFT in the Open Edition and Ultra Rare categories.

Dit is waarom musea kiezen voor NFT

Kunstmusea en NFT: het is een combinatie die we steeds vaker gaan zien. Wat is de reden een museum als het British Museum kiest voor NFT’s? De reden hiervoor is dat het British Museum op deze manier illustreert hoe een traditionele kunstinstelling kan profiteren van technologie. Dankzij de NFT collectie is het voor iedereen vanaf de hele wereld mogelijk om de kunstwerken te ontdekken.

 

De handel in deze NFT’s luidt een nieuwe connectie in tussen digitale kunstverzamelaars en verzamelaars van historische kunst. De globale erkenning van NFT’s als geldige weergave van kunstwerken betekent dat traditionele kunstverzamelaars de voordelen gaan zien van uitbreiding naar NFT. Andersom kunnen NFT-liefhebbers op deze manier ook geïnteresseerd raken in het verzamelen van historische en hedendaagse kunst die onder andere door het British Museum wordt verzameld.

 

De digitalisering van klassieke en moderne kunst is voor musea een interessante kans om meer belangstelling te wekken voor kunst. Het aantal musea bezoeken is afgenomen als gevolg van de langdurige COVID-pandemie. Met het inzetten van NFT’s door musea wordt meer belangstelling gewekt en wordt mogelijk ook een nieuw publiek aangetrokken. Musea spelen een belangrijke rol in het behoud van cultuur en geschiedenis: deze rol verandert op een positieve manier met de komst van NFT collecties bij verschillende musea. De kans is dan ook groot dat meerdere musea hier deel van uit gaan maken.