Operation Melt Faces: verloop, uitkomst en conclusie

Justin Blau en Mike Parisella, beide bekende NFT-sterren en bekend als SSX2LAU, kondigden in april 2021 nieuws aan. Houders van hun NFT-stuk ‘FACES’ werden uitgenodigd om hun edities te vernietigen om zo een nieuw kunstwerk te ontvangen. Deze operatie werd aangeduid als ‘MELT FACES’. Maar wat hield dit experiment in en hoe succesvol bleek het uiteindelijk echt te zijn? Hier ontdek je alles wat je moet weten.

Dit moet je weten over Operation Melt Faces

De Operation Melt Faces was niet zonder risico. Het kan gezien worden als een riskante zet van Blau en Parisella. ‘FACES’ was het meest populaire stuk op de marktplaats Nifty Gateway door handelsvolume. Daarnaast steeg de waarde van het stuk enorm na de aankondiging. De openingsprijs steeg van $333 naar $1000 in sommige gevallen. Voorafgaand aan de ‘operatie’ werden de stukken verhandeld voor gemiddeld $700. Het rendement bleek onzeker: want wat zou de marktwaarde zijn van het nieuwe kunstwerk ‘GLASS’?

Direct na het event

Aankondigingen bleven uit na Operation Melt Faces: betekende dit dat het een flop was geweest? Het kunstwerk werd aangeboden in 5.000 stuks. Hiervan werden tenminste 1.363 stuks ‘gesmolten’ tijdens de operatie. De operatie verminderde de aanvoer van het stuk met 28%. Ondanks het ‘smelten’ van meer dan 1000 stuks werd er direct na het event geen waardestijging waargenomen. De prijs daalde zelfs onmiddellijk, waardoor er op korte termijn geen toename kwam in de vraag naar het stuk.

Was het experiment succesvol?

Bijna 30% van de kopers werd betrokken bij het experiment van SSX2LAU: een indrukwekkend percentage. Maar welke doel is er nu precies bereikt? Er kan geconcludeerd worden dat de doelen niet zijn bereikt, maar dat het experiment zeker potentieel had gehad om van toegevoegde waarde te zijn voor alle betrokken partijen, zowel de artiesten als de verzamelaars.

  • Artiesten hadden kunnen profiteren van een doorverkoopvergoeding van 10% voor de verhandeling van ‘FACES’ of het vervangende kunstwerk ‘GLASS’.
  • Verzamelaars die 1 stuk hadden ‘gesmolten’ zouden in ruil hiervoor een unieke NFT krijgen.
  • Verzamelaars die 6 stukjes hadden ‘gesmolten’ zouden in ruil hiervoor een unieke NFT krijgen.
  • Verzamelaars die ‘FACES’ vasthielden en niets deden, zouden profiteren van een verminderde aanvoer.

 

In de realiteit kwamen deze vier partijen er heel anders uit: er was zelfs sprake van een waardeoverdracht die winnaars en verliezers creëerden. Artiesten verzamelden duizenden dollars aan winst uit doorverkoopkosten toen de prijzen stegen. De verzamelaars die 6 stuks hebben ‘gesmolten’ werden beloond met een unieke NFT, waarvan de waarde op dit moment nog laag is, maar NFT prijzen gaan zich naar alle waarschijnlijkheid herstellen. Verzamelaars die ‘FACES’ vasthielden hebben de waarde van het stuk niet zien stijgen en dat gaat ook niet meer gebeuren. Verzamelaars die 1 stuk hebben gesmolten komen het slechts uit de verf. De NFT die ze ontvingen is minder waardevol dan het originele stuk.

De conclusie

De conclusie van het experiment: de operatie heeft niet veel waarde gecreëerd voor betrokken houders, waardoor het niet direct een positief gevolg heeft. Toch is het een belangrijk experiment geweest: het laat de unieke waarde van NFT’s zien en het is daarnaast ook een manier geweest om de vele mogelijkheden te ontdekken.