Wat is NFT?

NFT is een afkorting dat staat voor Non-Fungible Token. Letterlijk vertaald is dit een ‘niet-fungeerbaar token’, een unieke reeks van cijfers of karakters. Een vervangbaar item kan worden vervangen: zo kun je een briefje van €10 vervangen voor 10 munten van €1. Bij een niet-fungeerbaar item is dit niet het geval. Een NFT is dan ook volledig uniek: denk hierbij aan een uniek manuscript, een schilderij of een eenmalige uitgave van iets. Je kunt een NFT zien als een certificaat van echtheid, maar ook als een akte of eigendom. Het is dan ook mogelijk om NFT’s te verkopen. NFT staat voor de claim op de eigendom van een token, niet op het item zelf.

wat is nft?

Een NFT is beveiligd met een blockchain-technologie. Een blockchain is een database voor het opslaan van transacties. Een netwerk van gebruikers kan gezamenlijk deze database bijhouden. De database bestaat uit zogenaamde blokken: deze staan voor goedgekeurde transacties. Als er nieuwe transacties ontstaan, komen er ook nieuwe blokken bij de keten. En omdat nieuwe blokken goedgekeurd moeten worden door deelnemers, loopt de keten nooit dood en kan deze bijna nooit meer teruggedraaid worden. Dit maakt de blockchain een krachtig en veilig netwerk om te gebruiken voor NFT’s.

 

Hoewel een bitcoin ook is beveiligd met een blockchain-technologie zijn de twee niet hetzelfde. Het verschil is dat je een Bitcoin kunt inwisselen voor een andere Bitcoin. Dit is bij een NFT niet het geval, omdat het een niet-vervangbaar item is. Doordat NFT’s deel uitmaken van de bekende Ethereum-blockchain ben je verzekerd van versleutelde en beveiligde tokens. 

Hoe werkt NFT?

 

Een NFT is een unieke token met verschillende mogelijkheden. Vandaag de dag maken steeds meer mensen kennis met alle kansen en mogelijkheden die NFT’s bieden. NFT’s zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: bijvoorbeeld als illustratie, video of item in een game. Deze kun je kopen en daarmee ben je in het bezit van een unieke token. Omdat deze tokens niet vervangbaar zijn, heb je een uniek item in je bezit dat meer waard kan worden. Je kunt een NFT kopen of verkopen via een speciale marktplaats. Onder andere OpenSea, Nifty Gateway en Rarible zijn voorbeelden van NFT-marktplaatsen.

 

Zoals eerder beschreven bestaat een NFT op de blockchain, wat ook wordt gebruikt voor het verhandelen van cryptocurrency. NFT’s worden meestal bewaard op de bekende Ethereum-blockchain, maar er zijn ook andere blockchains die NFT’s ondersteunen. Een NFT wordt gemaakt van digitale objecten die zowel materiële als immateriële items vertegenwoordigen. Je kunt hierbij denken aan kunst, GIF’s, video’s, verzamelobjecten, muziek, virtuele avatars voor videogames. Ook tweets kunnen als NFT worden gemaakt: de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey werd als NFT verkocht voor 2,9 miljoen dollar.

 

Je kunt NFT’s zien als verzamelobjecten maar dan in digitale vorm. In plaats van dat je een echt schilderij aan de muur hangt of een object in huis neerzet, krijgt je een digitaal bestand. Als koper krijg je ook unieke eigendomsrechten. Een NFT heeft slechts een eigenaar tegelijk. En omdat NFT’s unieke gegevens hebben, is het goed mogelijk om het eigendom hiervan te verifiëren. Tokens kunnen op deze manier overgedragen worden tussen eigenaren. Het is voor een eigenaar of maker ook mogelijk om informatie op te slaan in de NFT: denk hierbij aan een handtekening van een kunstenaar. Dit kan worden meegenomen in de metadata van NFT’s.

 

Geschiedenis van NFT

 

De populariteit van crypto is sinds 2021 enorm toegenomen. Maar NFT’s bestaan al veel langer en hebben een interessante reis achter de rug. De eerste NFT’s, gebaseerd op de Ethereum-blockchain, werden in 2015 al gelanceerd. Dit gebeurde op het DEVCON 1-evenement in Londen. Cyrus Adkisson was de bedenker van het Etheria-project. Het project bestond uit een van de eerste verhandelbare NFT’s: een kunstwerk dat bestond uit 33 bij 33 tegels. De eerste NFT vond niet heel gretig aftrek en er werden in de eerste 5 jaar dan ook geen tegels verkocht. Tot in 2021, toen de interesse van NFT’s begon te groeien.

 

Na de eerste verhandelbare NFT in 2015 werden er verschillende andere projecten gelanceerd: CryptoPunks was in 2017 het tweede project dat werd gelanceerd, door Larva Labs, een Amerikaanse studio van Matt Hall en John Watkinson. Als derde NFT project staat MoonCatRescue: deze werd ook wereldwijd op de blockchain gelanceerd. Ook in 2017 werd CryptoKitties opgezet. Dit werd het eerste succesvolle NFT-project dat maar liefst 12,5 miljoen dollar aan investeringsgeld ophaalde.

 

Waarom zijn NFT’s zoveel waard?

Omdat de populariteit van NFT’s groeit, zie je regelmatig nieuwsberichten voorbij komen over duizelingwekkende bedragen die worden uitgegeven aan NFT’s. Hoe komt het dat NFT’s zoveel waard zijn? Dit komt omdat de NFT-technologie een nieuw waardesysteem creëert. Met behulp van deze technologie is het mogelijk om eigenaar te worden van een digitaal object. Wanneer er een collectieve overeenkomst is van wat ‘bezit’ in dit geval betekent, kan er schaarste ontstaan en gaat de prijs omhoog. Dit is ook hoe de wet van vraag en aanbod werkt. Een digitaal item zoals een NFT wordt veel waard omdat het een unieke token is.

Het wordt extra bijzonder omdat het concept van NFT technisch een grote uitdaging is. Het is erg lastig om schaarste te creëren in een digitaal domein. De grootste uitdaging stond hem in het creëren van unieke tokens. Het is namelijk in de digitale wereld goed mogelijk om een item te kopiëren, te vermenigvuldigen en te delen. Door het gebruik van de NFT-technologie waarbij je verzekerd bent van een unieke token wordt dit element weggehaald en is er een nieuw waardesysteem ontstaan. Als eigenaar van een NFT krijg je een digitaal certificaat waarmee je aantoont dat jij de rechtmatige eigenaar bent van een NFT. Dit kan ervoor zorgen dat een item extra veel waard is. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom er soms bizarre bedragen worden neergeteld voor een NFT.

 

Waarom schommelt de waarde van NFT’s?

 

De waarde van NFT’s kan groeien, maar het kan ook juist afnemen. Hoe komt dit? De waarde van een NFT wordt nog altijd bepaald door de markt van vraag en aanbod. Het blijft daarnaast een lastig concept, omdat een NFT niet fysiek tastbaar is. Omdat we in de wereld van vandaag leven waarin mensen graag iets unieks in het bezit hebben, betekent dit dat digitale kunst enorme waarde krijgt. Ook bekende veilinghuizen richten zich op digitale kunst en dit laat zien dat NFT’s erg serieus worden genomen. Daarom is het op dit moment mogelijk interessant om NFT’s te kopen of te verkopen.

 

De jonge NFT markt wordt veel gedreven door hype: mensen willen iets unieks in het bezit hebben en zijn bereid om hier veel voor te betalen. Dit is ook een reden waarom de markt schommelt en er ook dalingen zijn in de waarde: er zijn continue veranderingen in vraag en aanbod. Het is daardoor ook lastig te bepalen wat de toekomst van NFT’s gaat brengen.

 

Wat zijn voorbeelden van grote NFT collecties?

 

Er zijn heel veel verschillende soorten NFT’s: de digitale kunstwerken komen het meest voor. Op dit moment wordt er veel gebruik gemaakt van technologie om digitale kunst te verkopen. Unieke NFT collecties zijn enorm veel waard en worden voor gigantische bedragen verkocht. Hier vind je een overzicht van een aantal grote NFT collecties:

 

1: Bored Ape Yacht Club

De Bored Ape Yacht Club is een verzameling van verschillende NFT’s. De collectie bestaat uit 10.000 digitale verzamelobjecten op de Ethereum-blockchain. Alle verzamelobjecten zijn afbeeldingen van ‘Bored Apes’: iedere afbeelding is uniek. De NFT’s in deze collectie kunnen een verschillende waarde hebben. Er worden op dit moment NFT’s verkocht voor meer dan een miljoen euro. Met een Bored Ape heb je daarnaast ook een lidmaatschap tot een Yacht Club waarmee je van verschillende ledenvoordelen profiteert. Dit is een van de redenen waarom deze collectie zo populair is.

 

2: CryptoPunks

Net als de Bored Ape Yacht Club bestaat ook de CryptoPunks collectie uit verschillende unieke karakters die je kunt verzamelen. Er zijn in totaal 10.000 unieke objecten te verzamelen. De personages zijn een gepixelde versie van punkers. Deze zijn opgeslagen op de Ethereum-blockchain. Er worden CryptoPunks karakters verkocht voor meer dan een miljoen euro. CryptoPunks is een project dat al in 2017 werd gelanceerd en vandaag de dag nog steeds populair is.

 

3: Axie Infinity

Een bekend NFT project is het spel Axie Infinity. Het is een spel waarmee je verschillende items kun verdienen. Het spel werd in 2018 gelanceerd en groeit momenteel enorm in populariteit. In het spel kun je Axies als huisdier verzamelen. Het spel heeft op dit moment 2,8 miljoen actieve spelers per dag. De duurste Axie op dit moment werd voor 820.000 dollar verkocht.

 

Geld verdienen met NFT: wat zijn de mogelijkheden?

 

Het is mogelijk om geld te verdienen met NFT’s. Zoals eerder aangegeven heb je met een NFT een unieke token in je bezit. Door de NFT-technologie stijgt jouw token hierdoor in waarde. Het is daardoor mogelijk om jouw token weer door te verkopen. Het verhandelen van NFT’s kan jou dan ook geld opleveren. Het is voor artiesten mogelijk hun werk als NFT op de blockchain te zetten: hierdoor krijgt het een unieke waarde en kan het door iedereen gekocht worden. Als koper weet je dat je een origineel exemplaar hebt en dat er maar een of een klein aantal kunstwerken beschikbaar is. Omdat de NFT op de blockchain staat weet je precies waar het werk vandaan komt en is het voor iedereen duidelijk dat het in jouw bezit is.

 

In het geld verdienen met NFT’s zijn meerdere mogelijkheden. Het is in de eerste plaats mogelijk om zelf een NFT te maken. Daarnaast is het mogelijk om een NFT van iemand anders te kopen. Een derde mogelijkheid is het verkopen van een NFT: dit kan een NFT zijn die je zelf hebt gemaakt, maar ook een NFT van een ander die je doorverkoopt met een hogere vraagprijs om hier zelf winst mee te maken.

Via Opensea.io kun je handelen met NFT.

Hoe maak je een NFT?

Een NFT maken is in principe voor iedereen mogelijk. Je hoeft geen grote artiest te zijn om dit te kunnen doen. Wanneer je creatief bent en een uniek kunstwerk kunt maken kom je al een heel eind. Voordat je besluit om een NFT te maken is het belangrijk om een crypto wallet te hebben bij een NFT marketplace. Hier kunnen NFT’s in opgeslagen worden. Houd er rekening mee dat je een fee moet betalen voor het gebruik van de blockchain om je kunst te verkopen. Daarom moet je crypto in je bezit hebben om zo een kunstwerk te kunnen opslaan en te verkopen. Je kunt de Ethereum crypto kopen (ETH) of een van de andere beschikbare crypto currencies.

 

Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van je kunstwerk. Het kunstwerk moet digitaal zijn, omdat het in een JPEG of MP4-bestand moet worden geupload in de NFT marketplace. Je doet er goed aan om diverse NFT marketplaces met elkaar te vergelijken. Er zijn in principe geen belemmeringen als het aankomt op de creatie van kunst: alles is mogelijk. Voordat je jouw kunstwerken te koop aanbiedt, kun je deze promoten via onder andere social media. Door de NFT te uploaden op de blockchain ben je in staat om te gaan verkopen. Je kunt een vaste prijs bepalen of een veiling starten.

 

Hoe koop je NFT?

Het is daarnaast ook mogelijk om een NFT te kopen. Wanneer je geïnteresseerd bent in NFT’s is het zeker aan te raden om te kijken naar je mogelijkheden. Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Zorg dat je een crypto wallet hebt die Ethereum en NFT’s ondersteunt. Daarna moet je een aantal cryptomunten hebben om aankopen te kunnen doen of eventuele fees te betalen. Het is vrij eenvoudig om euro’s om te wisselen naar crypto munten. Zodra de munten in je crypto wallet staan kun je van start.

 

Begin met het aanmelden bij een NFT marketplace. Het is belangrijk om van tevoren wat onderzoek te doen. Je kunt niet op iedere marketplace dezelfde soort NFT’s kopen. Bedenk daarom van tevoren wat je precies wilt kopen en kies op basis hiervan een marketplace uit. Onder andere OpenSea, Nifty Gateway, SuperRare en Rarible zijn voorbeelden van marketplaces waar je je kunt aanmelden.

Zodra je een account hebt bij een marketplace en een gevulde crypto wallet kun je in principe beginnen met kopen. Je kunt bijvoorbeeld een bod doen op een NFT die voorbij komt of een NFT direct kopen voor de vraagprijs. Let er wel op dat je soms te maken krijgt met extra administratiekosten voor je NFT. Een goedkope NFT kan hierdoor duurder uitvallen. Verdiep je van tevoren ook altijd in de cryptomarkt. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan: de prijzen en waarde van cryptomunten schommelen flink.

 

Hoe verkoop je NFT?

 

Nu je eenmaal een of meer NFT’s in je bezit hebt is het aan jou de vraag wat je ermee gaat doen. Je bent na het doen van een aankoop de rechtmatige eigenaar van een digitaal object. Er zijn meerdere mogelijkheden. Zo kun je er in de eerste plaats voor kiezen om het object voor jezelf te houden. Daarnaast zijn er mogelijkheden om je NFT weer te verkopen. Bijvoorbeeld wanneer de waarde van een NFT stijgt is het interessant om deze te verkopen, omdat je er op deze manier winst mee behaald. Het verhandelen van NFT’s is dan ook een van de populaire opties. Er kan veel geld mee worden verdiend.

 

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de risico’s. De markt voor zowel NFT’s als crypto schommelt altijd en dit kan ook betekenen dat een NFT minder waard wordt. Op deze manier loop je het risico om geld te verliezen. Je doet er dan ook goed aan om je altijd in de markt te verdiepen en nooit geld te gebruiken dat je niet kunt missen.

Lees hier meer over NFT’s kopen

 

Wat is de toekomst van NFT?

 

Op dit moment zijn NFT’s zeer populair en worden er wereldwijd heel wat unieke verzamelobjecten beschikbaar gesteld. En hoewel NFT’s nu vooral worden gebruikt voor het kopen en verhandelen van digitale afbeeldingen, is het mogelijk dat er nog meer toepassingen komen voor NFT’s. Net als met Bitcoin en andere cryptocurrency is het lastig te voorspellen wat er gaat gebeuren met de waarde. Het kan voorkomen dat NFT’s alleen maar in waarde stijgen: in dat geval is het slim om hierin te investeren. Je kunt een NFT dan met meer waarde verkopen en zo winst maken. Maar het is ook mogelijk dat NFT’s op korte termijn weer in waarde dalen.

 

Het is vandaag de dag vooral leuk om te experimenteren met NFT’s, zonder dat je direct de verwachting hebt dat het iets gaat opbrengen. De populariteit van NFT’s groeit en het wordt dan ook verwacht dat dit alleen nog maar meer gaat toenemen. Het kan daarom interessant zijn om hier iets mee te doen. Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden op een NFT marketplace en een crypto wallet met cryptomunten. Je kunt je euro’s omwisselen naar crypto om ervoor te zorgen dat je aan de slag kunt met het kopen van interessante NFT’s!

Leestip: 5 dingen die je moet weten over Tezos.